• 01
  • 02
  • javascript image slider
  • 04
1 2 3 4
css slideshow by WOWSlider.com v8.8

 

Legenda Sfântului Martin

 

     Tu, ai împărțit astăzi deja? Aceasta este întrebarea care până astăzi se pune adesea în ziua de 11 noiembrie, ziua Sfântului Martin. Legenda spune că Martin, tânăr soldat fiind, călătorea într-o noapte geroasă de iarnă, împreună cu camarazii săi, către un oraș. Frigul era pătrunzător, zăpada înaltă și țurturi atârnau din copaci. La porțile orașului, stătea un biet cerșetor, cu picioarele goale și îmbrăcat cu puține haine, zdrențuite.sf martin

     El tremura amarnic și i-a rugat pe soldați să-l miluiască cu ceva, dar toți au trecut indiferenți pe lângă el. Martin, care în afară de arme și mantaua lui ostășească nu avea nimic la el, a înțeles că fără ajutor, soarta cerșetorului ar fi fost pecetluită de gerul crunt al acelei nopți și, umplut deodată de simțire dumnezeiască, a recunoscut, în inima lui, că cerșetorul acela era acolo pentru el. Atunci și-a luat sabia și cu ea și-a tăiat mantaua în două jumătăți, o jumătate dându-i-o sărmanului om, iar cealaltă jumătate păstrând-o pentru sine. Cei din jur au început să râdă de modul caraghios în care Martin arăta acum, învăluit doar în jumătatea de manta, dar unii, care erau mai avuți decât Martin și care ar fi putut să-i dăruiască ceva cerșetorului, fără să se expună blamului public, au regretat că nu au fost ei, cei care să facă fapta cea bună.

     În noaptea următoare, când Martin căzuse în somn adânc după drumul lung și obositor, i-a apărut in vis Isus Hristos, înveșmântat în jumătatea de manta soldățească pe care el o dăruise cerșetorului. Acesta i-a poruncit să privească cu mare atenție către el și către bucata de haină pe care o dăruise. Apoi Martin l-a auzit pe Isus spunând cu voce înaltă către mulțimea de îngeri ce îl înconjurau: „Acesta este Martin, cel care m-a îmbrăcat cu mantaua aceasta!“ Isus Hristos a confirmat, prin aceste cuvinte, că prin îmbrăcarea cerșetorului el însuși fusese îmbrăcat.

     De ziua Sfântului Martin, se fac focuri mari întru cinstirea generozității sale și copiii și adulții ies pe străzi cu felinare și lampioane, în convoaie lungi, formând adevărate râuri de lumină.

 sursa » https://lumeamare.ro/2012/11/21/martinzug-un-rau-de-lumini-in-cinstea-sfantului-martin/ «

      

     Elevii secției germane și maghiare din cadrul Liceului "Timotei Cipariu" Dumbrăveni au sărbătorit în fiecare an ziua Sfântului Martin. Acest an școlar nu a constituit o excepție!

      La întrebarea “Tu, ai împățit ceva astăzi?”, elevii clasei a II a, a III a și a VIII a G pot răspunde “DA!”. Aflând despre un băiat din Germania, care suferă de o boală ce îl ține izolat de un an de zile, elevii au decis să îi ofere o mică bucurie confecționându-i felicitări de încurajare. Aceste felicitări cu mesaje de încurajare au fost trimise în Germania în speranța că îi vor alina măcar pentru o scurtă perioadă suferința. Multă sănătate Paul! 

 

«Activități extrașcolare învățământ primar»