25 MARTIE, O ZI DE SĂRBĂTOARE
LA LICEUL "TIMOTEI CIPARIU" DUMBRĂVENI
Azi, într-o zi aleasă, de Buna Vestire, am îmbrăcat cu toții- primar, directori, educatori, învățători, profesori și elevi- ia creației lirice.
Colegii noștri prof. Dimitriu Mihaela și prof. Vasiu Nicolae și-au lansat două bijuterii literare.
Cartea poetului Vasiu Nicolae "Fără de timp" a fost prezentată de prof. Victor Codleanu, membrul Ligii Scriitorilor din Brașov.
Memorabilul catren din poezia " Alte orizonturi", din volumul autorului: "Călători cu ochiul nostru telescopic/ Nimic nu se pierde, totul se câștigă,/ Relativ e totul, mecanism antropic,/Dincolo de spațiu timpul se comprimă" subliniază perenitatea, reciclarea lumii fizice, precum și transcendentalitatea.
Poeziile din volum accentuează parcurgerea timpului printr-un joc al rememorării în fiecare anotimp.
Mesajul cărții Mihaelei-Doina Dimitriu "Râzi" a fost descifrat de domnul profesor Nicolae Suciu.
Titlul cărții - intens, dramatic prin îndemnul său - este o expresie a vulnerabilității, întrucât râsul, manifestare fiziologică la un stimul nepericulos și surprinzător, nu suportă autoritate, poruncă, el ascultând de legile sale naturale, intrinseci - imperativul Râzi! creează un astfel de contrast, un exil al ființei îndreptată să-și depășească limitele, limite care, înainte să constrângă, au sensul de a ocroti...
Libertatea scriiturii, aparenta sa lentoare, calm care face el ceva, pune la cale... sunt încă armonii, oricât timp ar fi trecut, și să tot fi trecut o imensitate de vieți, dacă o carte citită este echivalentul unei vieți, lucru ce transpare frumos în creația Mihaelei Dimitriu, ofrandă adusă dragostei pentru cunoaștere (de la catedră). Travaliul creației, aducerea pe lume a unei cărți devin necesități ale sufletului, mijloace de vindecare a dorinței prin arta de a judeca – „am dăruit copiii complecși din mine: ideile,/ veșnic nesaturate , răsucind firescul..." (Șah).
Îndemnul din titlul volumului, Râzi!, este mai mult o formă de defulare printr-o voită detașare de avatarurile lumii care ni s-a dat s-o trăim, decât o simplă invitație la râs."
Cele două volume s-au împletit armonios prin palierele filozofice.
"Fără de timp" e un volum construit excepțional din versuri cu rimă.
Celălalt volum "Râzi", abundă în versuri albe. Prin porii stihurilor ingabamentați, avatarurile sinelui ies la parada universală...
Câțiva elevi din clasele de gimnaziu și liceu au recitat poezii din volumele poeților, scopul fiind acela ca textul să fie receptat de lectori diferiți, fie ei inocenți sau hermeneuți.
În acest dans al cuvintelor, al imaginarului poetic, lectorul prezumtiv (publicul) a înțeles că "muzica gândurilor " întreține un discurs textual special și că fiecare moment artistic poate deschide o fereastră spre departe.